Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Uusi vuosi ja uusi versio Bbongista!

Posted 1/19/2023

Eikö olisi kiva voida vertailla omia luontohavaintojaan aiempiin vuosiin verrattuna? Bbongin uusin versio tuo nyt käyttöösi useita uusia ominaisuuksia helpottamaan vertailua:
- Laajemmat tiedot yksittäisen lajin havainnoista
- Monipuolisempi valikoima lajiluettelotyyppejä (mm. elis, vuodari ym.)
- Uusi aikavälivalinta lajiluetteloon ja trendinäyttöön.

Teimme uuden version, jossa on uusia ominaisuuksia helpottamaan vertailua aiempiin vuosiin. Nämä ominaisuudet ovat:

 

1. Yksittäisen lajin lajitieto-näytössä tiedot omista havainnoista ovat nyt laajempia. Havainnot on jaettu omille riveille vuosittain ja riviltä näkee ensimmäisen ja viimeisen havainnon päivämäärän ko. vuodelta. Tällä näytöllä voi vertailla esimerkiksi, milloin on nähnyt muuttolinnun ensimmäisen kerran ko. vuonna ja voi verrata kevään saapumista eri vuosina.

2. Lajiluettelo-näytössä on valintoja monipuolistettu. Lajeja voi nyt tarkastella eri tavoilla. Tyyppi-valinnalla voi määritellä:

  • ”Laji”, jossa katsotaan kaikkia lajikohtaisia havaintojasi,
  • ”Elis”, jossa katsotaan vain elämän pinnoja, eli milloin olet kirjannut ko. lajin ensimmäisen kerran
  • ”Vuodari”, jossa katsotaan vuoden ensimmäisiä havaintoja.
  • ”Tältä vuodelta puuttuvat”, jossa listataan lajit, jotka olet aiemmin havainnut, mutta havaintosi puuttuu vielä tältä vuodelta.
  • ”Lajiluettelo”: joka ei liity sinun omiin havaintoihisi vaan johon on listattu kaikki Suomessa joskus havaitut lajit. Tällä voi esimerkiksi katsoa, mitä mahdollisia lajeja itseltä puuttuu.
  • Tämän lisäksi voi määritellä halutun aikavälin. Tämä valinta on aktiivinen vain niissä valintatyypeissä, jossa se on merkityksellinen. Aikavälin määrittelyssä on usein käytettyjä valmiina ja lisäksi viimeisenä ”Määritä”, jolla voit määrittää haluamasi aikavälin täysin vapaasti.
  • Tunnisteita voi hakuun määritellä nyt useita. Omissa havainnoissa useita tunnisteita käytettäessä haku tarkoittaa, että kaikki tunnisteet pitää olla havainnossa, jotta se hyväksytään hakuun. Esimerkiksi voit laittaa ”ulkomaat” ja ”haikaralinnut”, jolloin lajihakuun tulevat kaikki havainnot haikaralinnuista, jotka on tehty ulkomailla.

3. Trendinäyttöön on lisätty sama aikavälivalinta kuin lajiluettelossa. Aiemmin ”vuodari”-valinnat näyttivät vain vuodareita viimeisimmältä vuodelta, mutta nyt vuodaria voi katsoa myös aiemmilta vuosilta. Lisäksi on uusi datatyyppi ”vuodari/vrt.”, jossa vertailuun tulee vuosittaiset vuodarit.

 

Tämän lisäksi noihin käppyröihin on lisätty mahdollisuus kohdennukseen eli zoomaukseen. Sen voi tehdä painamalla pitkään haluttua kohtaa ja sitten siirtämällä sormea näytöllä. Sillä määritellään kohdennettava alue. Toinen tapa on käyttää kahta sormea ja niillä suurentaa/pienentää kohdennusta. Kahdella sormella voi myöso siirtää katsottavaa kohtaa.